Constitutioneel eczeem
Eczeem kan een heel hinderlijke aandoening zijn. Met de juiste begeleiding kan bij deze aandoening echter al veel gewonnen worden.
Hieronder kunt u al wat meer lezen over eczeem.
Constitutioneel eczeem is een erfelijke niet besmettelijke huidziekte
Er zijn verschillende vormen van eczeem. Constitutioneel eczeem is (bij jonge kinderen) de meest voorkomende variant van eczeem. Constitutioneel eczeem (CE) is een hardnekkige (chronische) ontsteking van de huid. Kenmerken zijn met name jeuk, een (extreem) droge en ruwe huid met rode en schilferende plekken, bultjes en/of vochtblaasjes, kloofjes en korstjes. Eczeem is niet besmettelijk.
Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Het woord constitutioneel geeft aan dat het eczeem (al bij de geboorte) in aanleg aanwezig is. Deze aanleg wordt ook wel atopie genoemd. Constitutioneel eczeem behoort tot het atopiesyndroom, een verzamelnaam voor een groep ziektes waarbij het afweersysteem een belangrijke rol speelt. Door een overdreven afweerreactie van het lichaam op sommige stoffen ontstaat een ontstekingsreactie in het lichaam. Die ontstekingsreactie uit zich dan op verschillende plekken in het lichaam: In de huid als constitutioneel eczeem, in de slijmvliezen van de neus en/of ogen als hooikoorts en/of in de luchtwegen als astma, in het maag/darmkanaal als voedselallergie. Vaak zie je dat binnen een familie bij meerdere personen eczeem, voedselallergie, hooikoorts en/of astma voorkomt (‘het zit in de familie’).
De oorzaak
De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is nog niet helemaal duidelijk. Erfelijke aanleg speelt een hele belangrijke rol. Waarschijnlijk is er een erfelijke afwijking (van een eiwit in de huid) waardoor de huid minder bescherming geeft. De huid kan minder goed vocht vasthouden en droogt sneller uit. Meestal gaat constitutioneel eczeem samen met een aanleg voor allergie. Allergie wil zeggen dat het lichaam overgevoelig is voor bepaalde stoffen of prikkels uit de omgeving. Het gevolg is een ontsteking in de huid die maar deels te beïnvloeden is.
Beïnvloedende factoren
Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat en in stand gehouden wordt door een samenspel van verschillende factoren.
Enerzijds is er de erfelijke (aangeboren) aanleg. Die erfelijke aanleg blijkt uit het feit dat er ook andere ‘atopische ziekten’ zoals astma, hooikoorts, voedselallergie in de familie voorkomen waardoor de kans op eczeem bij het kind groter is.
Anderzijds spelen andere factoren een rol bij de ernst van het eczeem: zoals een droge huid, spanningen en stress, weersomstandigheden, het klimaat, bepaalde stoffen etc.
Verschijnselen
Constitutioneel eczeem zit vaak op specifieke plekken maar kan overal op het lichaam zitten. Afhankelijk van de leeftijd kan constitutioneel eczeem zich anders uiten. Bij baby’s is er vaak sprake van jeuk, roodheid, schilfering en korstvorming. Er kunnen ook blaasjes ontstaan. Soms is er sprake van ernstige korstvorming en vochtafscheiding. Bij kinderen is er vaak minder afscheiding en zie je plekken met verdikte huid.
Eczeem kan grofweg in twee fasen worden verdeeld: acuut en chronisch.
- Bij een acute eczeem aanval is de huid rood en gezwollen en voelt warm aan (een gevoel van “in brand” te staan). Er kunnen bultjes en met vocht gevulde blaasjes verschijnen op de huid.
- Bij een chronische fase van het eczeem neemt de roodheid af, de schilfering toe. De huid van mensen met CE is slecht in staat vocht vast te houden. Bij langdurig bestaand eczeem kan er verruwing en verdikking van de huid ontstaan
Medische behandeling
Er bestaan goede mogelijkheden om het eczeem te behandelen. Het is niet mogelijk om constitutioneel eczeem met medicijnen te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen waardoor de klachten afnemen.
- Behandeling van de droge huid, dit doen we met behulp van zalven. Het is van groot belang dat het vochtgehalte van de huid wordt verbeterd door het aanbrengen van vette zalven of crèmes. Dit geldt voor het gehele lichaam en niet alleen voor de eczeemplekken.
- Leefregels die het uitdrogen van de huid tegengaan en de schade door het krabben beperken;
- Behandeling van eczeem met hormoonzalven (corticosteroïdzalf). Bij een opvlamming van eczeem gebruiken we naast de zalftherapie zalven of crèmes waaraan een medicijn is toegevoegd dat de ontstekingsreactie kan tegengaan: de hormoonzalf/corticosteroïd zalf.
Eczeembegeleiding – Behandeling bij de huidtherapeut
Aanvullend op de behandeling van de huisarts of dermatoloog kunt u de huidtherapeut raadplegen als u eczeem heeft. De huidtherapeut schrijft geen crèmes of zalven voor maar ondersteunt deze behandeling door middel van begeleiding met informatie en adviezen. Eczeem heeft namelijk veel impact op het leven van patiënten en die willen we zoveel mogelijk beperken. Het is dus belangrijk om de voorgeschreven middelen op de juiste manier te gebruiken, de huidtherapeut helpt je daarbij!
Eczeemconsult
Tijdens de eerste afspraak (60minuten) stel ik je vragen over het verloop van de aandoening en de voorgeschiedenis. Hierbij gebruik ik speciale vragenlijsten om alles goed in kaart te brengen. Aan de hand van jouw doelen gaan we aan de slag. Ik geef je uitleg over eczeem, factoren die eczeem kunnen beïnvloeden (zowel positief als negatief) en vertel je hoe je de invloed van het eczeem op je leven kunt verminderen.
Tijdens vervolgconsulten bespreken we hoe het met je gaat en kun je de vragen stellen die je nog hebt over het eczeem en de behandeling ervan.
Vergoeding
Op dit moment zijn er nog geen afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars over vergoeding van eczeembegeleiding door de huidtherapeut. Omdat ik denk dat het belangrijk is dat u gebruik kunt maken van mijn ondersteuning, bied ik de eczeemconsultentegen gereduceerd tarief aan.
Eerste consult 60 minuten €52,50
Vervolgconsult 30 minuten €29,50