Wat is het?
Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van een toe- of afname van de hoeveelheid melanine, de stof die de huid zijn kleur geeft. Melanine is een donkerbruine stof die essentieel is voor de bescherming van het lichaam tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling van de zon. De productie van melanine staat onder invloed van diverse factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht waaraan iemand wordt blootgesteld, de aanwezigheid van vitamine D in de huid en diverse hormonen die in het lichaam worden afgegeven. Huidskleurveranderingen kunnen ook het gevolg zijn van andere kleurstoffen in het lichaam als gal en bètacaroteen.
Pigmentstoornissen kunnen worden ingedeeld in twee categorieën:
- Te veel pigment – Hyperpigmentatie
Hyperpigmentaties kunnen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals zwangerschap en anticonceptiepilgebruik. We zien ze ook als een reactie na ontstekingsprocessen (post inflammatoire hyperpigmentatie, PIH) en rondom (acne-) littekens. Hyperpigmentaties kunnen ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
- Te weinig pigment – Hypopigmentatie
In sommige gevallen kan een lichte huidskleur het gevolg zijn van een onderliggende ziekte. Algemeen voorkomende oorzaken van een verminderde pigmentatie zijn vitiligo, albinisme, lepra, bepaalde schimmelinfecties en soms bepaalde schadelijke chemische stoffen. Het mechanisme waardoor de kleurveranderingen optreden, is afhankelijk van de oorzaak.
Wijnvlekken
Een wijnvlek of hemangioom (naevus flammeus) is een aangeboren vaatafwijking, waarbij de haarvaatjes in de huid in diameter zijn toegenomen, een (capillaire) vaatmalformatie. Ze komen vooral in de hals en het gelaat voor. Ongeveer een half procent van de bevolking wordt geboren met wijnvlekken. De aandoening is niet erfelijk.
Een wijnvlek ziet eruit als een roze-paarse, soms dieprode verkleuring. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit. De bloedvaatjes kunnen later verder uitzetten, waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. Laserbehandeling kan goede resultaten opleveren. Hiervoor verwijst Huid-en oedeemtherapie Heerlen haar cliënten naar collega’s in de regio.