Behandeling
In de Landelijke Richtlijn Lymfoedeem is vastgelegd dat het doorlopen van onderstaande behandelfasen het meest doeltreffende behandeltraject vormen voor de behandeling van lymfoedeem. De therapeuten bij Huid- en oedeemtherapie Heerlen behandelen conform deze richtlijn en wijken indien noodzakelijk (en met goede onderbouwing) hiervan af .
Wij bieden een breed scala aan behandelmethodes en ondersteunende apparatuur aan waarmee de oedeemklachten kunnen worden verminderd of verholpen. De huidtherapeut zal tijdens een intakegesprek, samen met u de meest optimale behandelcombinatie bespreken.
Initiële behandelfase
In de eerste fase zal er gedurende 4 tot 16 weken intensief worden behandeld (2-3 maal per week). De huidtherapeut zal middels metingen evalueren of de klachten afnemen en zo bepalen wanneer het eindresultaat (doel) is behaald. Afhankelijk van het klachtenbeeld wordt een behandelplan op maat samengesteld en zo nodig tussentijd aangepast. Het verloop van de behandeling is namelijk per persoon verschillend.
Overgangsfase
In de tweede fase van de behandeling van lymfoedeem ligt de focus op zelfmanagement, oftewel hoe u zelf uw klachten zo goed mogelijk stabiel kunt houden zonder afhankelijk te zijn van therapie/de therapeut. De huidtherapeut bouwt de behandelfrequentie af op geleide van klachten en geeft u advies over zelfmanagement. Met behulp van verschillende meetmethoden (omvangmeting/vragenlijsten/foto’s etc.) evalueren we of de klachten stabiel blijven.
Onderhoudsfase
Wanneer het eindresultaat is behaald, zal maximaal 4 x per jaar een evaluatie plaatsvinden om te beoordelen of de klachten stabiel blijven. Bij verergering kunt u samen met de huidtherapeut besluiten om opnieuw een behandeltraject te starten.
Onderdelen van de oedeembehandeling
Compressietherapie
Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om de omvang te verminderen, worden de aangedane ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat de cliënt bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten.
Oedeem- en fibrosegrepen
Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die toegepast worden bij verharde weefsels (fibrose). Door middel van oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Bovendien maken deze grepen verhard weefsel soepeler.
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een behandelmethode waarbij door zachte pompbewegingen de lymfevaten aangezet worden tot harder werken. Door deze techniek wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd door de lymfevaten.
Lymftaping
Deze speciale tape is een aanvulling op de behandeling. De tape tilt de huid een beetje op zodat de lymfe onbelemmerd kan doorstromen. Hierdoor geeft het een extra stimulans, zodat het oedeem vermindert of fibrose (verhard weefsel) versoepelt.
Deep Oscillation
Deep Oscillation® werkt op basis van elektrostatische impulsen die zorgen voor trillingen op celniveau. De elektrostatische impulsen van de Deep Oscillation® creëren een aangename, diep effectieve trilling in de huid, bindweefsel, vetweefsel, spieren, bloed- en lymfevaten tot een diepte van 8 cm. Door de langzame trilling is het gevoel er tot diep in de huid. De lage frequentie werkt vaatverwijdend waardoor bloed en lymfevocht beter kunnen worden afgevoerd, in combinatie met een MLD behandeling. Deep Oscillation kan ook worden ingezet rond littekens in het aangedane gebied.
Bewegings- en ademhalingsoefeningen
De huidtherapeut leert u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfvocht bevorderen. We adviseren ook thuis deze oefeningen regelmatig te doen. Beweging zorgt ervoor dat de lymfevaten gestimuleerd worden vocht af te voeren. Bewegen is goed, maar het is belangrijk om overbelasting te voorkomen.
Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) /Lymphapress
De Lymphapress is een drukgolfapparaat dat kan worden ingezet als onderdeel van de oedeemtherapie. Het te behandelen lichaamsdeel wordt in een manchet met drukkamers geplaatst. Deze kamers worden van beneden naar boven opgepompt en weer leeggelaten. Hierdoor ontstaat een golvende beweging die ervoor zorgt dat het oedeem wordt verplaatst. Behandeling met dit apparaat wordt alleen als aanvulling op (of in combinatie met) de reguliere behandeling gebruikt.Aanmeten van Therapeutische Elastische Kousen (TEK).
Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, meet de huidtherapeut een Therapeutisch Elastische Kous aan. Hiermee wordt het behaalde resultaat behouden.
Ondersteunende hulpmiddelen
In het kader van de behandeling van oedeem kan de huidtherapeut bepaalde hulpmiddelen verstrekken (deze worden door de basisverzekering vergoed – maar vallen dus wel onder het eigen risico).Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld onderstaande compressiematerialen. Ze zijn er voor oedeem na borstbesparende operaties, borstamputaties, zwelling van gelaat, hals, armen, benen en genitalia/ onderbuik.
Deze pads zorgen voor afvoer van vocht in de richting van de nog werkende lymfeklieren en versoepelen verhard weefsel doordat ze de hele dag door masseren (als men in beweging is). De pad wordt veel gebruikt voor dames die een borstoperatie gehad hebben en last hebben van zwelling van het borstgebied en de flank. Als aanvulling hierop kan een druk bh, broek of masker van aangemeten worden.
Varocare
De Varocare is een merk (klittenband verband) korte-rek compressieverbandsysteem dat zeer eenvoudig en in een zeer korte tijd is aan te leggen. Het spreekt voor zich dat dit van onschatbare waarde is. Voor de patiënt speelt de mogelijkheid tot een grotere zelfredzaamheid en onafhankelijk een zeer belangrijke rol. Dit wordt direct ervaren als een verbetering van kwaliteit van leven. Klittenbandverbanden zijn hulpmiddelen die zijn samengesteld uit meerdere compressiebanden die onderling met elkaar verbonden zijn. Elke band is voorzien van een stevige klittenbandsluiting, en is eenvoudig in omvang bij te stellen zodra het been, de arm of de hand in de loop van de tijd dunner wordt. Klittenbandverbanden worden onder andere ingezet bij de behandeling van lymfoedeem en wonden (zodat er een vervolgens een compressiekous aangemeten kan worden).
Huid-en oedeemtherapie Heerlen is aanmeter van Varocare producten.
Aanmeten van Therapeutische Elastische Kousen (TEK)
Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, meet de huidtherapeut een Therapeutisch Elastische Kous aan. Hiermee wordt het behaalde resultaat behouden.
Tips!
Er zijn een aantal factoren die de kans op lymfoedeem kunnen vergroten. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u lymfoedeem zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
- Het is goed om in beweging te blijven; lichte werkzaamheden en sport bevorderen de lymfe afvloed. Wandelen, zwemmen en gymnastiek onder deskundige begeleiding zijn zeer geschikt voor patiënten met lymfoedeem;
- Indien u echter merkt dat bepaalde inspanning (huishoudelijke werkzaamheden, sport, werk) een zwelling van uw arm, hand of been veroorzaakt, dient u de belasting te verminderen;
- De huidtherapeut zal u een aantal oefeningen laten doen, die de afvoer van lymfevocht bevorderen;
- Probeert u, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden, zoveel mogelijk het ontstaan van wondjes aan die arm of been te voorkomen;
- Door het knellen van strakke kleding (beha), maar ook ten gevolge van sieraden (ring of horloge) kan de afvoer van lymfe bemoeilijkt worden. Op die manier ontstaat stuwing;
- Probeer zoveel mogelijk extreme kou (coldpacks) en extreme warmte (sauna bijv) te vermijden. Dit heeft een slechte invloed op uw lymfoedeem.