Behandeling
Voor de behandeling van wonden beschikt de huidtherapeut over een aantal technieken die los van elkaar of gecombineerd ingezet kunnen worden.
Moderne wondbehandeling
Wonden, ingedeeld in roze, rode, gele of zwarte wond, zijn per wond met een protocol te behandelen op hygiënische wijze. De wonden worden behandeld met behulp van moderne wondverbanden. Necrose en debris/ vuil worden verwijderd, infecties zoveel mogelijk bestreden en voorkomen en de genezende rode delen worden zoveel mogelijk beschermd en gestimuleerd.
Wondverbanden
Huid- en oedeemtherapie Heerlen werkt met de nieuwste wondverbanden. Vochtig wondverband voorkomt de vorming van wondkorsten. Wij denken dat de korst een bescherming vormt tegen mechanische invloeden, dit is maar gedeeltelijk waar. De korst belemmert echter ook de wondgenezing, omdat deze in een diepere laag onder de wond moet plaatsvinden. Het vochtige wondmilieu dat, gecreëerd wordt middels de moderne verbanden, ondersteunt de genezing en zorgt voor een ideaal microklimaat voor de processen die in de huid plaatsvinden. Het verwisselen van dit verband gaat zonder de wond(randen) te beschadigen, zodat de genezing sneller plaatsvindt.
Compressietherapie
Wondbehandeling vindt in de meeste gevallen plaats in combinatie met compressietherapie. Hierbij kan gedacht worden aan zwachtels (verband), maar ook aan speciale compressie kousen ter ondersteuning van de wondbehandeling of bijvoorbeeld een compressiewrap.
Daarnaast wordt binnen het behandeltraject aandacht besteed aan de nazorg en preventie, zodat er minder kans is op terugkeer van een wond.
In de huidtherapeutische praktijk komen we regelmatig wonden tegen. Het gaat meestal om een open been (ulcus cruris venosum).
Soorten wonden
Ulcus cruris venosum (open been);
Decubitus (doorligwond, weefselversterf);
Diabetische voet.